O reflexní terapii

23. 08. 2017

Obrovskou výhodou reflexní terapie je fakt, že se s ní nedá ublížit, takže ji může dělat prakticky každý, kdo má chuť pomoci svému bližnímu, nebo sám sobě.

Přesto má reflexní terapie jedinou skutečnou kontraindikací. Neměla by se provádět člověku, který má transplantovaný životně důležitý orgán (srdce, plíce, ledvinu…), protože zlepšuje zásadním způsobem imunitu a lidé po transplantaci naopak užívají léky na potlačení imunity, aby nový orgán nebyl tělem odmítnut.

Člověka, kterému děláme RT informujeme v přiměřené míře o možných reakcích, které se můžou dostavit po zahájení reflexologického působení:

Na začátku přírodní léčby může docházet i k nepříjemným reakcím. Je to dobré znamení, že se orgány probudili a začali s regeneraci svojí i celého organismu. Určitě si to vyžaduje hodně osobní statečnosti vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou a hlavně vydržet.

Možností reakcí v době po zahájení reflexní terapie jsou přísně individuální a záleží od příčin nemocí. Obecně platí, že čím jsou nemoci zastaralejší (v chronické podobě), tím je možno očekávat dramatičtější cestu ke zdraví. Dokonce se stává, že bez vnějších příčin se začínají objevovat příznaky dávno potlačených nemocí. V úvahu přichází jedna nebo více se současně projevujících forem:

  1. Klient se cítí značně uvolněný, jeho spánek je zdravější a klidnější, vzrůstá jeho tělesná i duševní pružnost. Spánek může být však přechodně i neklidný.
  2. Kůže je aktivnější, vyměšuje více potu s nelibým zápachem, mnohdy se ukazují hnisavé puchýřky, nebo kopřivková vyrážka,  zcela vzácně je organismus povzbuzen k tvorbě vředů. Napětí kůže a vaziva se může úplně regenerovat, takže celý jev působí lépe na prokrvení a ozdravně.
  3. Ledviny vylučují více moče. Je zkalená, nápadně páchne a tvoří při delším stání výraznou usazeninu.
  4. Výměšky střevní jsou hojnější a častější, s větším zápachem. Jsou hlenovité  a světlé barvy, často spojené s nadýmáním.
  5. Sliznice nosní, jícnu a průdušek se čistí vylučováním výměšků různé barvy, zápachu a konsistence.
  6. U žen se může  objevit výtok, mnohdy tak ostrý a koncentrovaný, že zaněcuje okolní vazivo nebo vyvolává bolest. Na tuto možnost neupozorněna žena podlehne panice, běží ke gynekologovi, který ji předepíše léky, které probíhající proces očisty zastaví.
  7. Krátkodobě se může objevit horečka. To je chápáno jako mobilizace tělesné obranné síly, aby mohly být zpracovány zatěžující látky. Hlavní očistné procesy při horečce probíhají v játrech. V tomto případě není horečka znakem nemoci a nemá být uměle potlačována. Velmi vysokou krotíme pomocí zábalů.
  8. Zubní ložisko a rušivé jizvy mohou být nápadné svojí bolestivostí a výměškem.
  9. Zastaralé nemoci, které nebyly dříve zcela uzdraveny, mohou opět po krátkém čase vzplanout. V mnoha případech může být celá řada dřívějších nemocí krátkodobě reaktivována a povzbuzena pro konečné vyléčení.
  10. Duševní rozladění se mohou projevovat v širokém rozmezí, od osvobozujícího pláče po vyjádření problémů.
  11. U potížích s páteří se po počátečné úlevě (v dni po uvolnění krční páteře a postupech na lůžku – po těchto procedurách se je třeba vyhýbat velké tělesné aktivitě; mohla by začít bolet hlava) může přechodně zhoršit stav páteře, což je znak toho, že se přizpůsobuje nové situaci.
  12. Po migrénách je možné, že se ještě na krátkou dobu objeví bolest hlavy.

 

Hlavní reflexní místa pro řešení kritických situací jsou: C – bod, Br – bod, reflexní plošky ledvin, sleziny, slinivky, jater a tzv. dálkové ovládání od krční páteře na rukou (bolestivá místa těsně za hlavními klouby ukazováků), které každou hodinu 20 x zmáčkneme.

Každá změna dosavadního stavu, jedno zda je pociťována příjemně nebo rušivě, krátce nebo dlouhodobě, prudce nebo osvěživě ukazuje na to, že vnitřní  léčivé síly byly probuzeny a že začalo odvádění toxinů a škodlivých látek.

OK rehabka provádí reflexní terapii dle školy Patakyů:

První část má svou choreografii, říkáme jí choreografie reflexní terapie. Je to postup vykrystalizovaný praxí, při dodržení kterého má ošetřený pocit, že s ním bylo uděláno od A po Z:

  1. sendvičový hmat,
  2. nepřímé uvolnění krční páteře,
  3. reflexní diagnostika/terapie,
  4. C-bod a Br-bod,
  5. odlymfování chodidel,
  6. odlehčovací hmaty.

Přímé uvolnění krční páteře se odehrává na židli a také již má svůj ustálený režim. Podstatou jeho účinku je znovuobnovení komunikace hlavy se solárem plexem.

Postupy na lůžku mají také svou posloupnost, ale jejími hlavními částmi jsou uvolnění lopatek a kostrče. Jednotlivé kroky na sebe navazují tak, aby ten předchozí připravil půdu pro účinek dalšího.

Všechny procedury jsou sestaveny tak, že nepřesáhnou dobu jedné hodiny.

Praxe ukazuje velmi široký záběr nemocí, při kterých dokáže tato komplexní technologie pomáhat. Nejúčinnější je při léčbě páteřních problémů, dysfunkcí orgánů látkové výměny, onkologických a jiných degenerativních chorob. Největší však máme potěšení, když jí zdravým zájemcům poskytujeme pro prevenci.

Reflexní terapie je  metodou přijatelnou jak pro lidi zaměřené na materiálno, tak i pro lidi produchovnělé.

  • Je to řemeslo, kde záleží na šikovných rukách a schopnostech, jak bude vypadat hotové dílo.
  • Je tvořivou prací, výsledky které jsou okamžitě znát, co naplňuje hlubokým uspokojením obě strany.
  • Je koníčkem a zálibou.
  • Je to věda, protože chodidla mluví řečí těla, která je mluvou komplexní a pravdivé informace jsou okamžitě k dispozici.
  • Je to výzkum, protože informace od reflexních ploch jsou plnohodnotné a úplné, což dává možnost zkoumat příčiny vzniku nemocí, možnosti pro jejich vyléčení a prevenci.
  • Je zábavou a radostí, protože reflexní terapeut přichází do těsného kontaktu s člověkem, kterému pomáhá. Přináší to značné uspokojení pro obě strany.
  • Je příjemnou relaxací a odpočinkem, i když na začátku, může být doprovázena krizovými jevy (přechodné zhoršení zdravotního stavu = očistný proces).

RT i přesto není všelék i když je to velmi ceněná metoda.

RT je v životním stylu nosnou páteří, kterou lze doplňovat i jinými prostředky na zlepšení kvality života. Bylo by asi naivní si myslet, že pouze jednou metodou lze zvládat úplně všechny situace. Někdy je potřeba využití služeb klasické medicíny.

RT versus invazivní techniky a moderní medicína:

Většina nemocí je způsobená citovým napětím (potlačením emocí). Ty se zakousnou do určitých orgánů, nebo částí těla a způsobí postupnou degenerací tkání. Reflexní terapie kromě uvolnění toxinů chemických uvolňuji právě i toxiny psychické. Poznáme to podle toho, že  se někdy ošetřený člověk začne chovat neobvykle, například začne plakat, nebo nekontrolovaně se smát. Strach je přirozenou reakcí na vzniklé nebezpečí, kterým operace nebo jiný invazivní zásah, bezesporu je. Usazuje se hlavně v oblasti soláru plexu a toto místo lze reflexologicky velmi účinně uvolnit. Lze to i svépomocně, ale lepší je když se u toho můžeme úplně uvolnit a mačká nás někdo jiný. Uchopí se při tom klešťovitě (palec proti prostředníčku) obě chodidla těsně pod hlavními klouby druhého a třetího prstu. Stlačování je synchronní s dýcháním ošetřeného. Cílem snažení je příjemný pocit tepla v oblasti soláru. Představuje uvolnění křeče v bránici. Pak je ještě dobré představovat si jak se to teplo rozlévá do celého těla.

Pravděpodobně jsou již některé operace nezbytné, ale současná medicína přemýšlí už pouze v dimenzích operace nebo léčba pomocí prášků. Vůbec jí už nezbývá prostor pro prevenci. A přitom platí, že pokud se podchytí drobné potíže například změnou životního stylu, nebo postojů, je možné se vrátit z kratší cesty.

Využití RT v každodenním životě – k uvolnění stresu

Každý, kdo zažil mačkání a hlazení chodidel potvrdí, jak blahodární působení to je. Ve chvíli volna si 5 minut pomačkat chodidla a tak se znovu dostat do perfektní kondice. Dobré jsou také masírovací pomůcky, které je možné chodidly mnout při psaní  u stolu. I když je svépomocné mačkání trošku méně účinné nežli od cizích rukou, je to vždycky lepší než nic.

Jsou také k dispozici tzv. body první pomoci, které mají širokospektrální účinek na celého člověka. Nejznámějším je tzv. C-bod. Nachází se na levém nártu, těsně pře hranou patní kůstky.

V současném rozbouřeném světě je dobré si najít chvíli klidu a relaxace.