Jak napravit vadné držení těla u dětí

16. 05. 2017

Zdravíčko,

stále více rodičů, známých a kamarádů se na mě obrací ohledně dětí a vadného držení těla. Jsem ráda, že se o to jako rodiče zajímáte, protože na vás je a bude největší práce. Já vám mohu poslat kontakty, dát vám tipy či navést na cvičení, ale důležitá je PRAVIDELNOST cvičení, tudíž je důslednost hlavně na Vás. Vím, že najít čas mezi učením, kroužky a i svoji prací a zábavou je těžké. Takže pokud děti budete po tréninku protahovat, chvilku si zarelaxujete a po koupeli uděláte krátkou masážičku, přinutí to i vás, a vaše záda budou též spokojená . Stačí alespoň 15 minutek denně (čím déle tím lépe). To máte jeden večerníček s reklamou .

Na co byste měli myslet:

  • Obouvat dětem, ale i Vám správné boty. Ideálně kotníkové (zpevní patu – dětem se často vtáčí nožka dovnitř). Stélka stačí rovná a popřípadě ji doplnit ortopedickou vložkou, tudíž myslete při volbě velikosti boty i na ortopedickou vložku (druh ortopedické vložky poradí ve zdravotních potřebách. Děti do tří let mají na plosce nohy tukový polštářek, tedy plochou nohu řešte až po třech letech dítěte, do té doby pokud je nožka vbočená, tak ji protahujte a masírujte. Poraďte se popřípadě s ortopedem, či obvodní doktorkou nebo fyzioterapeutem. Pro dospělé se vyrábí ortopedické vložky přímo na míru, jen nejsou hrazené pojišťovnou. Osobně si myslím, že děti se stále vyvíjí a stáčí skelet na podélnou klenbu ze zdravotních potřeb.
  • Nosit papuče i doma (ne croksíky), klidně i s ortopedickou vložkou, pokud je velmi plochá noha.
  • Ortopedickou vložku dávat postupně, ať si nožička a človíček na ni navykne.
  • Nožičku masírovat – dělat střídavé koupele, chodit po bodlinatých gumových ježcích, kamínkových plážích atd… V létě nožičku stimulovat chůzí na boso, samozřejmě ne po betonu.
  • Zkoušet tzv. malou nohu (viz. rehabilitační cvičení), balanční cviky, braní šátku a předmětů ze země, cvičit abduktor palce (palečky k sobě – vést po zemi).
  • Důležité je postavení pánve. Děti zhruba do tří let mají anteverzi pánve (bříška vyvalená ven, pánev je naklopená dopředu), postupně by se bříško mělo zatahovat a břišní svaly pracovat komplexně. Na to je dobrý nácvik podsazovaní pánve a k tomu zapojit balanční cviky, popřípadě doplnit tzv. SM systémem (spirální cvičení podle doktora Smíška se speciálními gumami). Už tak cca od čtyř let není problém cvičit SM systém. Můžete zkoušet doma, jen vím ze své zkušenosti, že je lepší chodit jednou za čas (cca za 4 týdny) na korekci cviků, popřípadě na skupinové cvičení SM. SM kurz mám, není problém se se mnou zkontaktovat.
  • Dále je to dýchání. Dýchání je základ a je důležité pro komplexní zapojení břišních svalů.  Pro malé děti je výborná Vojtova metoda, ale pro starší děti bych zvolila cviky, kde se aktivně a vědomě zapojují. Miminka bych doporučila expertům na Vojtovku. U provádění cviků nádechu a výdechu u dětí do školního věku nemyslíme tolik na jejich opravu. Školní děti už opravujeme.
  • Zařazení balančních cviků a prvků z jógy je pro děti velmi hravé. Menší trénují rovnováhu a spíše zkouší vydržet. Starší děti už trochu opravujeme (stáhnout bříško, dlouhý krk..). Opět tip i pro vás – cvičte s dětmi, kdo déle vydrží na jedné noze, v holubičce atd.
  • Neopomeňte protahování. Ani si to neuvědomíme a děti jezdí na odrážedlech, kolech, lyžích. My se protáhneme a děti ne. Dbát na to. I po trénincích nespoléhat jen na trenéry.

Pokud budete chtít vyhledat odbornou pomoc, máte několik možností. Můžete navštívit dětskou lékařku, která vám dle uvážení předepíše rehabilitaci, kde omezený počet návštěv bude hrazen pojišťovnou. Speciální kurzy však nejsou hrazené. Dále se můžete obrátit přímo na mně. Nemám ale nasmlouvané kódy s pojišťovnou a tudíž jsou služby zpoplatněny. Jsem ale schopna vypsat roční příspěvek pro pojišťovnu (např. Průmyslová proplácí 250,- Kč na rok na rehabilitační cvičení) nebo vypsat fakturu, pokud vám ji třeba zaměstnavatel ze svých fondů proplatí.

U porodní asistentky Pavlíkové dělám cvičení miminek od 6ti měsíců do roku (v úterý na 9.15 a na 10.00 hodin). Kdo máte malé prcky, zvažte hravé cvičení, říkanky a písničky. A maminky po porodu mají možnost poporodním cvičením se dostat do kondice.

Pokud chcete vy být správným příkladem svých dětí, a nepřinutíte se cvičit doma, dělám skupinové rehabilitační cvičení pro dospělé v HELPU ( PO v 9.30 a ST v 15.30, v pondělí je hlídání neškolkových dětí zajištěno, ve středu souběžně probíhá baby aerobic).

Pokud byste měli zájem, mohu vám navrhnout skupinové cvičení dětí (max. 6 dětí ve skupince, od tří let a vice, věk ve skupince cca stejný) jednou za měsíc. Probíhalo by zde cvičení SM systém, balanční cvičení, malá noha, dýchaní a relaxace. Na měsíc by dostaly děti úkoly a vy byste to s nimi cvičili doma. Cena by byla cca 60,- Kč na dítě ( záleží na počtu dětí) za 45min.Vše upřesním a doladím dle zájmu. Možnost vypsání na pojišťovnu.

Pěkný den,
přeje fyzioterapeut Katka Konečná