Běh

06. 09. 2019

Proč lidé běhají? Za časů lovců-sběračů jsme běhali proto, abychom něco nebo někoho ulovili. Nebo abychom před něčím utekli. A dnes? Vlastně jsme se až tak moc nezměnili. Pořád lovíme a utíkáme. Jen místo zvěře lovíme úspěchy nebo dobrý pocit ze sebe sama. A prcháme před stresem a nudou.

Běh je vlastně forma meditace. Srovnáte si při něm myšlenky. Projdete si očistcem a na konci vzlétnete jaké bájný fénix z popela. S čistou myslí a šťastní. Pozor ale na jednu věc – s během nejde jen tak přestat. Překonáte jeden milník a objeví se další. Zdoláte kopec a na horizontu uvidíte hory. Nikdy to nekončí. Prostě musíte běžet dál. Tenhle článek vám s vaší závislostí nepomůže. Poradí vám ale, kde najít podobné blázny, a jak ve zdraví přežít běžecké výzvy.

Nebaví vás běhat samotné? Možností je spoustaMy běžci jsme společenské typy. Tedy většina z nás. Proto potřebujeme pocit sounáležitosti. Parťáka, který nás bude motivovat. Někoho, s kým se můžeme poměřit nebo „okoukat“ techniku. Pokud jste podobně „postižení“ a nemáte nikoho, kdo by chodil běhat s vámi, zkuste nějakou běžeckou skupinu. Je jich poměrně hodně.

dvou se to lépe táhne

Vyberte si:

A teď to nejhlavnější: běžecké závodyZávody – možnost, jak změřit síly s nejlepšími a zjistit, jak na tom jste. Po celé České republice se jich koná nespočetně. Každý si najde svou oblíbenou vzdálenost i destinaci. Takže žádné výmluvy a s chutí do toho.

Maratony a půlmaratony v rámci RunCzech

Střihněte si (půl)maraton v rámci série RunCzech
Všichni běžci jsou krásní. Zdroj: RunCzech.cz

Speciální Trailové běhy

Pokud vás baví běhat v terénu a do kopce, zkuste trailové běhy. Je to makačka, ale ty výhledy a příroda stojí za to. Zkuste třeba sérii 7 pohoří a poznejte české hory.

Nebo se proběhněte kolem Ještědu v rámci Ještědské 1000 a Ještědského trailu.

Udělejte něco pro sebe a darujte radost i ostatním.

Věděli jste, že běháním můžete dělat něco i pro druhé? Jednou možností je využít na telefonu k tomu určenou aplikaci. Třeba EPP. S každým naběhaným kilometrem podpoříte projekt podle své volby.

Charitativní běhy s Run Czech
Zaběhejte si pro dobrý pocit z pomoci ostatním Zdroj: rozbehamecesko.cz

Další možností jsou charitativní běhy:

Charitu podpoříte i závoděním v rámci série Run Tour. Z každého startovného jde 50 Kč na dobrou věc.

Co vás čeká a nemine před závodem

Rozcvička

Rekreační běžec prostě přijde na závod a nějak ho odběhne. Bez protažení a bez velkých výsledků. Vy ale chcete víc. To bez rozcvičky a zahřátí nejde. Provádějte ji ideálně před každým během. Čím větší zátěž, tím lépe se je potřeba rozcvičit. Nezanedbávejte to.

Rozcvičením a prohřátím svalů

  • snížíte nebezpečí poranění
  • připravíte tělo na zvýšenou zátěž
  • dosáhnete lepších časů
  • zlepšíte svůj pocit z běhu

Jak na rozcvičku

Dejte si pomalý rozklus. Potom se lehce protáhněte. Žádné krajní pozice, jen uvolnění svalů. Následovat by měla běžecká abeceda (lifting, skipping, zakopávání, odpichy a běh stranou – vánočka). Zakončete párem krátkých rozběhů se stupňovaným tempem.
Málo času? Zkraťte si cestu pomocí hřejivé masáže
Ne vždy je čas na rozběh. Určitě to také znáte – problémy s parkováním, fronty u zápisu a najednou je z časového polštáře jen pár minut. Ani tehdy na rozcvičku nekašlete. Rozehřátí si zkraťte pomocí hřejivé emulze a přejděte k protahování.

Jak jíst před závodem

Bez ohledu na to, kdy budete závodit, platí tyto poučky:

  • Jezte cca 2 hodiny před závodem. Nepoběžíte s plným žaludkem, ale zároveň budete mít energii na běh. Ani ranní káva není zakázána.
  • Jídlo by mělo být lehké – např. miska ovesné kaše a banán, lehké sušenky s jogurtem a banánem. Vyhněte se uzeninám, paštikám a jiným těžko stravitelným jídlům.
  • Pokud jste nervózní a nemáte hlad, snězte alespoň banán

Zabezpečení kotníků a svalů

Před závodem si nezapomeňte zatejpovat svaly nebo kotníky. Každé drobné poranění nebo natažení svalů může vést ke zhoršení problémů. S kinesio tejpy tuto pravděpodobnost snížíte. Na co si dát pozor? Na kvalitu a dobré lepidlo. Pamatujte na to, že se budete potit, a že ne vždy při závodě svítí slunce.

Pokud děláte extrémní závody, trail nebo orientační běh, pevné tejpy vám pomohou fixovat kotníky. Volte takové, které vám vydrží celou dobu i v náročných podmínkách.

V případě nestabilních kotníků je také vhodné si před závodem udělat pár stabilizačních cviků, které také pomůžou v prevenci distorzí. Takové cviky můžete dělat například na nestabilních podložkách nebo s SM systémem.

Tejpování svalů před závodem
Tejpování před během vás ochrání před zraněním

Problémy se svaly svěřte odborníkům

Co když cítíte nějaký pohybový nedostatek, ale nechcete se vzdát závodu? Zkuste se poohlédnout po terapeutickém stánku třeba naši OK rehabku.
Co pro vás terapeuti mohou udělat
  • pomohou vám s tejpováním před závodem
  • poradí vám, co a jak
  • poskytnou vám elektroterapii a masáže a připraví vás na závod
  • po závodě vám pomohou uspíšit rehabilitaci pomocí účinné metody EasyFlossing

Nenoste s sebou zbytečné tekutiny

Poslední důležitou věcí, kterou před závodem musíte udělat, je zbavit tělo přebytečných tekutin. Kdo někdy běžel s plným měchýřem, dá nám za pravdu, že jsou v životě i příjemnější věci. Dobrá zpráva je, že takovou věc zapomenete pouze jednou. Potom už si dáváte pozor.

Co by vás možná nenapadlo aneb pozor na třísla a bradavky

Kdo zažil tu bolest při závodě a následném sprchování, ten už si dává pozor. Odřené bradavky a třísla – to prostě nechcete. Pomůže vám jednoduchý trik – bradavky přelepte. Někteří běžci používají trochu lékařské vazelíny. Na třísla a okolí pomůže krém nebo vazelína.

Na co si dát „majzla“ při závodě

Pít či nepít? To je, oč tu běží

Je potřeba při závodě doplňovat tekutiny? Záleží na mnoha faktorech: teplotě, délce běhu, hydrataci před závodem, atd.

Pokud jste před závodem správně zavodnili tělo, měla by vám zásoba tekutin v pohodě stačit na 10 km závod. Nic vám ale nebrání využít občerstvovací stanice na trati. Stačí jeden doušek, ať si nezatížíte žaludek.

Ve sportovním světě se často řeší, jestli si pití nosit s sebou, nebo ne. Je to zátěž navíc a na trati jsou občerstvovačky. Na druhou stranu, s malou zásobou pití při sobě máte volnost rozhodování. Rozhodněte se podle toho, co vyhovuje vám.

Jídlo

Pokud běžíte jakýkoli závod kratší než půlmaraton a nebude-li váš běžecký čas delší než 2 hodiny, jídlo neřešte. Při delších závodech nebo časech si s sebou přibalte energy gel nebo třeba hroznový cukr. Podle toho, co vám bude více vyhovovat. Při závodě začněte jíst dostatečně daleko před občerstvovací stanicí, abyste jídlo mohli zapít.

Nenechte se unést

Znáte to, to nadšení, ten drajv, ta elektrizující atmosféra. Nejtěžší věc je nenechat se strhnout davem. Netrénovali jste proto, aby vás po pár kilometrech uhnali. Udržujte si své tempo, které znáte z tréninků. Cílem je doběhnout celý závod. Pokud ale vidíte, že to nepůjde, neohýbejte to přes koleno.

Protnutím cílové pásky to nekončí

Je to za vámi. Zvládli jste to. Jste dobří. Jenže zrovna tady se to může pokazit. Jak na to, abyste odešli po svých a druhý den se cítili jakž takž normálně?

Cílová páska není konec závodu
A teď honem napít a převléknout

 


Myslete na hydrataci První věc, na kterou byste měli myslet, je zavodnění. Urychlíte tak regeneraci organizmu. Zavodnit se neznamená nalít do sebe škopek vody nebo piva. Pijte s mírou, po jednotlivých doušcích. Mělo by stačit cca 0,3 – 0,5 l vody nebo ionťáku. Pivo? Raději ne. Někdo na něj sice nedá dopustit, ale většinou nezůstane u jednoho. A tělo potom místo regenerace řeší odbourávání alkoholu.

Převlékáním ke zdraví

Napojeni a nakrmeni? Další kroky by měly vést do šatny nebo auta. Váš cíl? Co nejdříve se převléci do suchého oblečení. Možná se to nezdá, ale často tak zabráníte zbytečnému nachlazení. „Pokecat“ si a pochlubit se můžete později.

Dejte si drobný výklus

Po převlečení se jděte lehce vyběhat. Žádný sprint, jen pomalý výklus. Tam máte čas promluvit si s kolegy a trochu bilancovat.

Protahování? Je to víceméně na vašem pocitu

Na protahování po závodě je více rozdílných názorů. Někdo tvrdí, že byste tak měli udělat do 30 minut po výkonu. Nejnovější poznatky zase říkají, že byste se protahovat neměli. Čert aby se v tom vyznal.

Poučka od zkušených běžců zní: Pokud jste tak zvyklí a vyhovuje vám to, klidně se protáhněte. Rozhodně ale žádné natahování na skřipec, jen lehce protáhnout a uvolnit nejvíce namáhané partie.

Zapomeňte na „Ne díky, nemám hlad“

Už jste hydratovaní, převlečení, proběhnutí, protažení a znovu převlečení? Je čas myslet na energii. I když se po doběhu nemůžete na jídlo ani podívat, dejte si alespoň vývar. Už naše babičky říkaly: „Polévka je grunt.“ Energii doplníte i energetickými gely nebo müsli. A pak už jen odpočívat a regenerovat na další závod.

Související produkty OK rehabka používá: