Workshop 5.4.2019

08. 04. 2019

Workshop jarní úklid!

5.4.2019 v 16.00 na Ok rehabka proběhl workshop s názvem ‚jarní úklid energetizace těla.

Tříhodinnový workshop nabízel nahlédnutí do předvelikonočních tradic, půstů, jarních bylinek, aroma, cvičení a tělových svící….

Nabízím malé ohlédnutí a nakouknuti toho, co se zde vše probíralo a doufám, že i pro Vás to bude příjemné jarní nakopnutí.

1) Půst, přerušovaný půst, jarní bylinky:

a)Půst

Naši předkové v předvelikonočmím období drželi 40denni půst. V rámci pojetí ze zdravotního hlediska, vnímáme jarní čas, tak jak v přírodě, přípravou na příliv nové energie a vyčištění těla po dlouhém zimním období.Přirozeně v zimě máme chuť na tučnější jídla a tzv.zahřívací potraviny. Asi málokdo z nás si dá ve 40°C kačenu, zelí a knedlík.V jarním období bychom měli sáhnout po odlehčené stravě,sťavnatých čerstvých věcech, a zelených bylinkách, které raší všude kolem.

b) přerušovaný půst -intermittent fasting

Podívame-li se do nejrůznějších časopisů, webů a youtub,najdeme nejrůznější návody jak držet půst. Já říkám nechť si každý zvolí podle svého gusta. Někomu stačí vynechat jen nějaký hříšek po obídku, jinému sklenku vína na večer. Vhodnou volbou je na chvíli vynechat alkohol, nadbytek cukru, maso či kávu popřípadě i pečivo.

Ze své vlastní zkušenosti a intenzivní bolesti hlavy doporučuji mnohem více pít, i když běžně jste zvyklí pít docela dost. Ideální volbou je voda. Po ránu voda s citrónem. Kdo je zvyklý na kávu po ránu vhodnou volbou je matcha čaj (zářivě zelený prášek, který vzniká z vybraných lístku sušeného zeleného čaje, nabušeného chlorofylem) či zelené smoothie (mix baby špenátu, petrželky..) a během dne třeba i bylinné čaje.

kopřivový čaj

Jako fyzioterapeut, který pracuje s tzv.civilizačními nemocemi – diabetes, CMP(cevní mozková obrna), infarkt myokardu – doporučuji vyzkoušet přerušovaný půst nebo-li intermittent fasting.Přirozený přerušovaný půst je spánek. Je to období během dne, kdy jíme a kdy nejíme. Pro muže se doporučuje poměr 10/16, pro ženy 10/14. Znamená to, že ženy např.v 18hodin naposledy večeří a první jídlo mají v 8 hodin ráno. Muži v 10hodin. A to proto, že během jídla se vylučují trávicí enzymy a inzulín ze slinivky břišní a v dnešní době tuků,cukrů a stresu,se mohou vyčerpat Langerhansovy ostrůvky a vzniká cukrovka I.typu. Dále receptory na inzulín se stávaji rezistentí (málo citlivé). Přitom jejich práce je pomáhat přenášet cukr z krve do buněk. Tam se využije na energii či do tukové tkáně. A takto zůstává hladina cukru v krvi zvýšená trvale. Cukr působí na cévy toxicky a na porušené cévy se začne usazovat kdeco…..A máme zaděláno na infarkt či cévní mozkovou příhodu či cukrovku tzv.III.typu, jak se začíná říkat Alzheimerové nemoci.

Ve fázi jezeni, jíme cokoliv, tak jak jsme zvyklí ,samozřejmě značka ideálu zdravě. Snažíme se nesnižovat příjem kalorií, protože se nejedná o redukční dietu. Výhodou, ale tohoto půstu je, že ho můžeme spojit s jinými dietami či omezeními ,např.vegani nebo diety spojené s alergiemi na lepek (viz.odkaz. výživová poradkyně Margita Slimaková).

Co se týče půstu,ale neznamená to jen se zamyslet nad skladbou jídelníčku,ale i celkové zklidnění v dnešní uspěchané době.

c)bylinky- skromný vycuc, herbaru a kuchařka je všude dost…

Jarní období nám nabízí celou řadu bylinek, které jsou vhodné na revitalizaci žlučníku, jater, ledvin a močového měchýře, které po zimně potřebují dobít energii.

Kopřiva: Královna bylin! Mladé výhonky kopřivy najdeme kdekoliv v přírodě. Využíváme na pročištění těla. Listy kopřivy spaříme a můžeme popíjet tento čaj během dne. Maximálně 21dnů.(bylinky všeobecně by se neměly užívat trvale.Zaměňte za jinou bylinku či si dejte od té jedné chvíli pauzu.)

Pampeliška: výhodou pampelišky je, že můžeme využít celou rostlinku.Nějčastěji známe pampeliškový med či použití jejich listů do salátu.(je lepší smíchat různé listy salátu, listy pampelišky jsou do hořka). Výborná na trávení.

Sedmikráska: vypadá nejen krásně, ale i krásně na talíři. Obsahuje spousty vitamínu C.

Medvědí česnek: má jemně česnekové aroma. Působí jako antibiotikum. Můžeme si z něho vyrobit pesto, bylinkové máslo, jen tak na chleba, pod maso…..Pozor nesplést s listy konvalinek!

Pažitky,řeřicha,petrželka: každy jistě zná do polévek. Super zelené superpotraviny. Řeřichu si můžeme na jaře naklíčit na misce s vatou. Má jemně ředkvičkovou chuť

petrželka

Devětsil: často zapomínaná bylinka. Přitom má 9sil! Roste na břehu potoků a v létě si s lopuchů děláme paraplíčka. Velké lopuchové listy se využívaji na obklady na vymknuté kotníky či křečové žíly (list podrtíme a přiložíme na cílené místo).Využíváme i květ či kořen (ten se, ale špatně trhá). Ideálně na čaje. Působí močopudně…….

Ostropestřec mariánský: účinky semínek jsou vynikající pro žlučník. Málokdo by tyto účinky přisuzoval obyčejnému bodláku.

Kurkuma: známá jako koření (součást kari). Řadí se mezi zahřívací potraviny

Super zelené potraviny: matcha,spirulina,chlorela: na imunitu, zažívání a vstřebávání živin tlustým střevem…

Veškeré informace najdete jistě v herbářích, kuchařkách či bylinkářích….

2) aroma

Na jaře nám vše voní a kvete a spousty vůní nás mohou stimulovat, ale i dráždit.

V rámci terapie a fyzioterapie pracují s oleji,hydoláty, eterickymi oleji a absolut.A tak ve zkratce nabízím ochutnavku voňaveho balíčku a abychom se v něm i trochu vyhnali.

(viz. zpracovává se)

3) tělove svíce

Svíce můžeme mít tělové či ušní.Tělových svící je velké množství, bílé detoxikační, bylinné- ekukalyptové,levandulové…či čakrové – dle čáker barevné či i spojené s bylinným aroma.

bíle detoxikační tělové svíce

Já na rehabce a na workshopu pro jarní období jsem vybrala svíce bílé detoxikační.

Svíce považuji za velice relaxační a příjemnou proceduru.Výhodou je, že ve většině případů si svíci můžete aplikovat i samy.

Svíce se používají na místa bolesti, akupunturnich bodů ,reflexnich bodů…vyjma otevřených ran, tělních otvorů a sliznic… a nenahrazuji indikace lékaře!

Co, a jak se která svíce používá, je pěkné zpracované na stránkách Hoxi. Ke každé svíci a její aplikaci na daný problém je i hezky popsaná psychosomatika,která z mé letité zkušenosti z praxe opravdu sedne.

Závěr:  Pokud jste se dostali až k tomuto závěrečnému slovu, doufám, že Vás článek obohatil o nějaké nové informace, zkušenosti či Vás inspiroval ke zkoušení půstu či nasbíraní si čerstvých bylinek….A pokud si budete chtít vychutnat workshop se cvičením, dýcháním a relaxací a zkusit atmosféru naživo, těším se na Vás příště!

Sledujte aktuální informace na našich stránkách www.rehabkaolomouc.cz či facebooku.

Příjemné jarní dny přeje Mgr. Katka Konečná!

 

 

,