Outdoorová Šantovka

03. 12. 2017

Ok rehabka byla oslovena v rámci akce „outdoorové Šantovky “ o příspěvek do programu. V celém nákupním středisku byla spousta  zajimavých vystavovatelů od sportovních potřeb,outdoorového oblečení, až po přednášky a rozhovory na pódiu.

A protože náš rozhovor s moderátorem se týkal nejčastějších otázek pacientů, tak zde je krátká sumarizace

  • ‚Tejpování u sportovců ‚

Co je to tapeing? A jaký je rozdíl mezi tapingem a kineziiotapingem?

Tape je aplikace pásek na tělo, za nejčastějším účelem, a ten je: úleva od bolesti. Pásky mohou být různé co se týče barvy a designu, a co se týče napětí. Barvu můžeme volit podle typologii barev (červená akutní věci, modrá chladivá..)a typ pasky dle použiti. První typ jsou pevné tapy. Ty se využívají na zpevnění kloubu. Například u horolezců na zpevnění prstů. Druhý typ jsou kineziotapy. V rehabilitaci nejvíce využívané. Jsou pružné a tah je využit k relaxaci svalu nebo nabuzení svalu, odtoku lymfy….Využíváme znalost anatomie a fyziologie pohybu a co tím chceme dosáhnout (snížení bolesti, otoku, napětí, zablokování segmentu..) A posledním typem jsou dynamictapy.  Tyto pasky jsou nejvíce pružné a používají se na větší plochy (záda, břicho) či klouby s velkým rozsahem pohybu (rameno). Využití je především ke korekci (chabé držení těla- uvědomění si napřímení..)

Na co se vše dá využít taping?

Taping se vužívá ke snížení bolesti, otoku, ke zpevnění, korekci…..Dle toho, čeho chceme tapingem dosáhnout.

Jaké pásky se používají?

Používají se pevné, kinezio a dynamic tapy. A dále dle typu od výrobce. V OK rehabce se nejčastěji používají Nasara a BB tapy.

Jak se lepí a je páska napuštěna  účinnou látkou proti bolesti?

Tapy se lepí dle toho, čeho chceme dosáhnout. Snížení otoku – lymfaticky…Dale se lepí dle anatomie a kineziologie pohybu. Ošetřovanou pokožku je dobré zbavit 24hodin před ochlupení (at není kuže podrážděná)

odmastit (např.Alpou) někdo používá navíc speciální lepidlo (u sportovců llépe fixuje) a tape se nalepí bud v mírném tahu nebo bez předpětí dle cíle čeho chceme dosáhnout. Je dobré použít test snášenlivosti a to že se kus tapu nalepí aspon na 15min na předloktí. Já se ptám, zda dotyčný je alergický na náplast. Na tape je většinou stejné lepidlo. Tudíž dotyčný ví, zda je alergický či ne. A upozorním, zda-li začne tape jakkoliv vadit, svědit, táhnout, tak at si tape sundá.

Jak dlouho má být páska nalepená?

Lymfaticky stačí prvních 24hodin. Ostatní vetšinou 2-3dny. Někdo, ale mívá déle.

Mohu se s páskou koupat?

S paskou se mohu koupat. Lepidlo většinou drží. Jen zbytečně nedrhnu ručníkem at si tape nestrhnu a nechám volně uschnout či vyfénuji.

Jaká jsou kontraindikace?

Většinou totožná s rehabilitací. Tudíž tam, kde je otevřená rána, infekt,

  • TR Therapy

Co je TR Therapy?

Je to radiofrekvenční selektivní terapie. Což zní moc odborně, ale je to jednoduché. Je to elektromagnetické působení na tkáň, kterou chceme ošetřit. Bunky se rozhýbou a tudíž v daném místě dojde k prokrvení, rychlejšímu metabolismu, odplavení škodlivin, tudíž nastane úleva, snižení bolesti….

Jak se používá a bude mě ošetření TR-Therapy bolet?

Terapie je velmi příjemná. Elektrodou ošetřujeme oblast, kterou chceme ovlivnit. Přitom můžeme rovnou cvičit, mobilizovat, prodýchávat…

Za jak dlouho po terapii pocítím úlevu?

Již během ošetření můžeme cítit úlevu (odplavení lymfy, otoku – zmírnění tlaku, prokrvení – snížení bolesti…)

Pro koho je terapie TR-Therapy vhodná?

Terapie je vhodná pro sportovce, protože efekt léčby je velmi účinný a u sportovců, chceme co nejrychleji opět výkon. Terapie je samozřejmě vhodná, ale i pro amatéry a i pro nesportovce. Léčbu je vždy třeba skonzultovat s ošetřujícím lékařem.

Je TR-Therapy nebezpečná?

Tr therapy je bezpečná. Je třeba vždy kunzultace s ošetřujícím lékařem a během terapie s pacientem, vždy komunikujeme, zda léčbu cítí příjemně. Přístroj má navíc v sobě kontrolku – impedance faktor – která hlídá maximální limit.

Je léčba s TR-THERAPY trvalá?

Každý člověk je samozřejmě jiný. Záleží na daném pacientovi a na dalších okolnostech. TR-Therapy přináší okamžitou a dlouhotrvající úlevu. Výsledky léčby jsou závislé na momentální kondici pacienta a na jeho životním stylu.