Jak se zbavit jarní únavy

04. 03. 2016

Tak už tu máme konečně jaro!! Zimní dny se pomalu prodlužují, sluníčko začíná hřát a vše se začíná zelenat. My ale nemusíme cítit příval energie, ba naopak. Přichází na nás jarní únava. Proto v dřívějších dobách, lidé detoxikovali svá těla, aby je znovu nabili energii. Předvelikonoční období nás navádí k držení nejrůznějších typů půstů. Ať meditačních či tělesných. Stravu nemusíme uplně vynechat. Pokud chceme normálně fungovat, chodit do práce, sportovat a starat se o děti, energie by nezbyla žádná. Stravu ale můžeme odlehčit. Jíst více zeleniny, méně masa. Přidat více zeleného – pažitky, řeřichy a semínek. Pít bylinkové čaje či přidat kůru tzv. zelenych potravin( zelený ječmen, chlorela a spirulina). Kromě velikonočního osení na ozdobu, si můžeme naklíčit nejrůznější semínka, kterými si pak posypeme na naše jídlo. Na jaře je po zimních měsích oslabená dráha jater, proto je dobré užívat bylinné extrakty či čaje ostropestřce. Z typů masáží bych vybrala následující:

  • shiatsu masáž – je to masáž, která je velice příjemná a ucelená do sestavy, která uvolní a protáhne celé tělo. Nelze rozkouskovat na jednotlivé části a to má význám v obnově toku energie celým tělem a v meridiánech (akupunturní dráhy). Obzvláště na jaře se věnujeme dráze jater. Po masáži nabízíme jaterní čaj, či extrakt z ostropestřce. Více viz. druhy masáží.
  • rašelinový zábal – používáme jednorázové rašelinové zábaly. Je to procedura, která navodí příjemnou relaxaci, prohřeje a rašelina je v kontaktu přímo s vaší pokožkou. Výsledkem je prohřátí dané oblasti, prokrvení, uvolnění svalové tenze a vysledkem je i kosmetický efekt, vyhlazení a zjemnění pokožky v místě aplikace.
  • rašelinový zábal spojený s baňkováním – aplikace rašelinového zábalu na záda spojená s baňkováním, je velice detoxikační metoda. Rašelina prohřeje a uvolní svaly zad a baňky urychlí metabolismus v dané oblasti (viz. více masáže – baňky). Po aplikaci též nabízíme čaj jaterní či bylinku ostropestřec.(Cena viz. rubrika baňkování).
  • rašelinový zábal spojený s lymfatickou masáží dolních končetin – rašelina nám prohřeje svaly nohou a zjemní a vyhladí pokožku na dolních končetinách (vyhlazení celulitidy). Lymfatická masáž podpoří tok lymfy do hlavních mízních uzlin. Výsledkem je pocit “ lehkých nohou“ a kůže bez „pomerančového efektu“.(Vena viz.rubrika klasické masáže).
  • masáž čelních dutin tělovou svící a energetická masáž obličeje – v období zimní měsíců trpíme nejrůznějšími infekty horních cest dýchacích a na jařa alergiemi. Tělová svíce je velice stará metoda, zakládající se na principu komínového efektu. Pomocí svíce pročistíme čelní dutiny. Svíce používáme čistě přírodní. Dle vaší volby si můžete vybrat i přírodní bylinnou esenci svíčky. Vysledkem je příjemná relaxace a antimigrenózní účinek. Energetická masáž obličeje je spojená s akupresurou uší, kde leží spousta akupunturní bodů celého těla. Tím zaktivizujeme celé tělo. (Cena viz. rubrika antimigrenózní masáže).

Více o masážích v rubrice jednotlivých typů masáží. Cena viz. ceník OK rehabky.

Něco málo z reflexní terapie:

Mezi nejdůležitější body obranyschopnosti těla patří reflexní bod nazvaný Br – je reflexním bodem brzlíku, který je vedoucím orgánem imunity a podporuje její obnovu. Tento bod nalezneme jak na plosce nohy, tak dlaně. Najde se velmi snadno – osa ukazováčku (na obou chodidlech i dlaních) těsně pod hlavním kloubem. Musíme tlačit přesně po ose 2. prstu, rovnoběžně s plochou chodidla, a mačkat nehtem pod svalový obal kloubu. Tato ploška je na obou chodidlech, ale mačkáme vždy jen jednu stranu, která je více zatížená. Po odeznění bolestí plošky na jedné straně, mačkáme pak druhou. Počet zmáčknutí bodu brzlíku najednou je omezen a neměl by přesáhnout 15 – 20 zmáčknutí.cm

Na jaře je dobré si přidat mačkání reflexní plošky jater, která se nachází na pravé noze na bříšku 4. a 5. prstu. Je veliká, tudíž byste ji neměli minout.

Něco málo z jógy

Svíčka – pozitivně ovlivňuje všechny části těla, všechny funkce. Zvyšuje imunitu, urychluje metabolismus, má regenerující a omlazující účinky, harmonizuje celý endokrinní systém (žlázy s vnitřní sekrecí), normalizuje funkci štítné žlázy, vhodná při diabetu, odstraňuje zácpu, omezuje chuť k jídlu, odstraňuje problémy v pohlavní oblasti (menstruace, zvětšená prostata), odkrvuje nohy (odstraňuje křečové žíly, hemoroidy, otoky nohou). Poloha také rovná páteř a léčí nemoci hrdla, nosu a intenzivně prokrvuje oblast obličeje a celé hlavy.

Poloha není vhodná při nemocech srdce, vysokém krevním tlaku, hyperfunkci štítné žlázy, problémech s očima (zvětšení nitroočního tlaku), aterioskléróze, nečisté krvi, akutních zánětech v oblasti hlavy a při větších problémech se zády. Necvičíme také při menstruaci, těhotenství, při pocení a velmi intenzivní fyzické únavě.

Lehni si na záda. Rukama si podlož boky. S nádechem pomalu zvedni nohy vzhůru. Snaž se srovnat nohy kolmo k podlaze. Nezapomeň dýchat.

Něco málo z bylinek:

Organismus můžeme podpořit bylinami a tinkturami. Dobré zkušenosti jsou s tinkturou třapatky nachové.

Třapatka se k nám dostala skrze severoamerické indiány, kteří ji používali při bolení v krku, zánětech, infekcích, ekzémech, zraněních a vlastně na všechno. Vůni má slabou a lehce nasládle příjemnou. Třapatka neboli echinacea nemá v obvyklém dávkování podle mnohých klinických studií žádné nežádoucí účinky. Dá sehnat samostatně snad ve stovce produktů tekutých i tabletových, protože je docela příjemné chuti. Umí být i úžasnou impozantní ozdobou interiérových váz.

Zdroj: www.celostnimedicina.cz

Z bylinek na jaře bych přidala ostropestřec či čistící čaje či kapky s řepou červenou.