O Bylinkové sobotě – workshop

19. 05. 2019

Bylinková sobota – workshop

  Bylinková sobota proběhla v příjemné atmosféře. Dopoledne jsme si protáhli tělo a vrhli jsme se na povídání o bylinkách a sázení truhlíčků s bylinkami, který si potom odnesl každý domů.

Pár zajímavostí napíši, aby si mohli přečíst i ti, co na workshop z nejrůznějších důvodů nemohli dorazit.

Takže jen ve zkratce:

Abychom byli zdraví a fit, měli bychom jíst 5porcí ovoce a zeleniny denně (cca 500g). Ruku na srdce, kdo z nás to dodržuje?

Ovoce a zelenina kromě jiného obsahují vitamíny. Vitamínů máme 13druhů. Vitamíny máme rozpustné v tucích (např.A,D,E,K) a tyto vitamíny zůstavají v těle dlouze a tudiž není potřeba je denodenně doplňovat. Druhá skupina vitamínů je rozpustná ve vodě (B,C..)ty se udrží v těle krátce,a ty je třeba stravou doplňovat. Některé vitamíny si tělo dokáže vyrobit samo např.D a K.

Pokud jsme dlouhodobě ve stresu, celkově je zvýšené napětí – zvýšená nervosvalová dráždivost a je třeba doplňovat vitamín B. Na oslabený imunitní systém vitamín C. A budeme-li se při tom všem v pressu živit fast foody,  v těle se zvýší příjem sodíku a tím se nám zvýší i krevní tlak a už je nastartováno na tzv.civilizažní nemoci (infarkt, cevní příhoda…)

Bylinky, které jsme si sázely:

BAZALKA

Bazalka k nám byla přivezena z Indie. Má ráda teplo a vhko. Rychle ztrácí aromatické látky a tmavne. Nejlépe ji tedy používáme čerstvou. Působí proti křečím, zlepšuje trávení, snižuje nervosvalovou dráždivost. Nepoužíváme v těhotenství.

DOBROMYSL

Origanum vulgare je bylinka hojně využívaná v italské kuchyni. Jak z názvu vyplývá, opravdu bylinka na dobrou mysl. Někdy se jí říká svatojánské kvítí – ochraňuje před zlou mocí- ochrana před nemoci. Používaná proti křečím, přírodní antibiotikum, proti kvasinkám a plísním. Dlouhodobě ovliňuje činnost štítné žlázy.

SATUREJKA

Pochází od Černého moře a bývá součástí provensálského koření. Silice působí příjemně na trávení a třísloviny protiprůjmově. V kuchyni často využívaná proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu.

TYMIÁN

Aromatická bylinka tzv.valašská mateřidouška. Thymos znamená odvahu, sílu. Dávala se větvička vojákům na povzbuzení odvahy. Látka thymol působí na horní cesty dýchací a jako antiseptikum.

LEVANDULE

Krásná vůně levandule zklidňuje. Působí na náš nervový systém, proti křečím a proti nadýmání.

MÁTA

Obsahuje hojně silice, menthol. Mátu sušíme co nejrychleji, při pomalém sušení hnědne. Působí proti křečím v trávicím ústrojí, podporuje trávení inhalace působí proti zánětům dýchacích cest.

ŚALVĚJ

Je to vytrvalý polokeř. Ideální k využití je první sběr listů. Obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu. Využívá se na prementstruační problémy, bolestivou mestruaci. Působí proti pocení a snižuje výskyt bakterii. Lze využít na kloktání při angíně, bolestech v krku, afty..

LIBĚČEK

Někdy nazýván jako zelené maggie. Často přísada do polévek. Působí proti nadýmání.